Workshop ‘Ruimtelijke inpassing kleinschalige voedselinitiatieven’

Wanneer: 13 februari 2024, 13.00 – 17.00 uur
Waar: Friesland, exacte locatie volgt
Wie: Sociale Voedseltuinen Nederland en Antea Group

Lokale, kleinschalige en duurzame voedselinitiatieven schieten op veel plekken in Nederland uit de grond. Ze dragen bij aan belangrijke doelen zoals natuurinclusieve landbouw, sociale cohesie en het beschikbaar maken van gezonde voeding voor iedereen. Toch worstelen initiatiefnemers en gemeenten vaak met de ruimtelijke inpassing van deze projecten. Hoe verhoudt de ruimte voor kleinschalige voedselproductie zich tot andere ruimteclaims binnen het landelijk gebied? Hoe gaan we om met deze uitdagingen binnen de kaders van de Omgevingswet? Hoe verhouden de sociale doelen zich tot de ruimtelijke opgaven?

Om deze vragen te verkennen organiseren Antea Group en Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland een workshop op donderdagmiddag 13 februari 2025 in Friesland (de exacte locatie volgt nog). Tijdens deze interactieve workshop delen initiatiefnemers en beleidsmedewerkers praktijkervaringen, geven experts verdieping en gaan we in groepen aan de slag met concrete casussen en vragen.

Programma in vogelvlucht:

  • Praktijkcasus over de Sociale Voedseltuin van Stichting Sociaal en Vitaal in de gemeente Heerenveen
  • Toelichting op ruimtelijke (on)mogelijkheden van voedselinitiatieven binnen de Omgevingswet
  • Verdieping op beide onderwerpen in interactieve sessies
  • Netwerkgelegenheid tijdens en na afloop van de workshop

Voor wie:

  • Gemeenteambtenaren uit het sociaal en ruimtelijk domein
  • Initiatiefnemers van voedselinitiatieven

Reserveer alvast de datum in je agenda. Binnenkort plaatsen we meer informatie en is er de mogelijkheid om je aan te melden voor deze workshop.