Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland officieel van start!

Gepubliceerd op: 19-09-2024

Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland officieel van start!

Op 18 september is Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland officieel gelanceerd. Deze lancering vond plaats tijdens de première van de FryslânDOK-documentaire over de eerste Sociale Voedseltuin van Nederland, gevestigd in Nieuwehorne. De stichting, opgericht door Hans Christiaanse, Jan-Jaap Bakker, Loraine Westerneng en Hester van der Werff, heeft als doel voedselonzekerheid aan te pakken en de gezondheid van kwetsbare huishoudens te verbeteren door hen toegang te bieden tot gezonde, onbespoten en verse voeding.

Wat doen wij?

Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland richt zich op de uitbreiding van Sociale Voedseltuinen door het hele land. In deze tuinen kunnen kwetsbare huishoudens wekelijks zelf verse groenten, fruit, kruiden en aardappelen oogsten, of krijgen zij deze via samenwerking met lokale voedselbanken. De voedseltuinen leveren niet alleen voedsel, maar zijn ook een ontmoetingsplek waar voedseleducatie, sociale cohesie en gezonde eetgewoonten centraal staan.

Waarom Sociale Voedseltuinen?

“We bevinden ons op een cruciaal punt in de strijd tegen armoede en voedselonzekerheid. Sociale voedseltuinen hebben bewezen een positieve impact te hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Ze dragen bij aan het versterken van het sociaal beleid van gemeenten en het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken,” aldus Loraine Westerneng, mede-initiatiefnemer en coördinator van de stichting.

Momenteel zijn er al vijf sociale voedseltuinen in Friesland en Drenthe, en er staan meerdere nieuwe initiatieven in de startblokken. Het succes van de bestaande voedseltuinen heeft geleid tot een hernieuwde kijk op sociaal beleid bij gemeenten en overheden. De stichting wil de komende tijd de samenwerking met overheidsorganisaties, instellingen en bedrijven verder uitbreiden om de groei van sociale voedseltuinen in Nederland te ondersteunen.

Onze partners

Diverse partners, zoals het Univé Buurtfonds, hebben zich inmiddels aangesloten bij de stichting. Pieter van den Ban, Manager Univé Buurtfonds, zegt hierover: “Sociale Voedseltuinen is een uniek samenwerkingsverband waarin tuinen hun kennis en middelen bundelen om kwetsbare doelgroepen toegang tot gezonde voeding te bieden. Dit past perfect bij de coöperatieve gedachte van Univé. Via het Univé Buurtfonds steunen we graag initiatieven die bijdragen aan een betere lokale leefomgeving.” Komende tijd gaat de stichting nog meer partners aan haar binden.

Bestuur

Het bestuur van Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland bestaat uit Hans Christiaanse (voorzitter), Rob Lijzenga (penningmeester), Petra Raaijen (secretaris) en Allette Snijder (algemeen bestuurslid). Met hun sterke netwerk en ervaring op het gebied van sociale thema’s, zetten zij zich in om de doelstellingen van de stichting te realiseren.

Documentaire FryslânDOK

Benieuwd naar de impact van een Sociale Voedseltuin? Documentairemaker Thom Verheul heeft in opdracht van FryslânDOK een tweedelige documentaire gemaakt over de Sociale Voedseltuin in Nieuwehorne. De documentaire volgt een aantal deelnemers van de tuin en laat zien welke positieve veranderingen de tuin in hun leven teweegbrengt. De documentaire is vanaf 21 september te zien op NPO2 en Omrop Fryslân. Bekijk hier de exacte uitzendmomenten.